Raw maková roláda

RAW maková roláda. 

Den předem večer namočíme asi jeden hrnek ořechů na 8-12 hodin. Mám nejraději vlašské

ořechy, mohou být i lískové, nebo mandle, už jsem i z úsporných důvodu kombinovala

ořechy 2/3 a 1/3 slunečnicové semena, bylo to také moc dobré.

Příprava těsta: 

Scezené ořechy, o něco méně datlí, asi o třetinu, záleží na tom, jak sladké máte rádi, umlít na

masovém mlýnku nebo výkonném robotu. Zpracujeme v těsto.

Na podložku dáme pečící papír, posypeme umletými, nebo nastrouhanými nebo rozmixovanými

suchými ořechy (jakékoliv), abychom zabránili přilepení těsta, a zároveň nám to slouží i jako

ozdoba jablečné rolády. Na takto připravenou podložku dáme vypracované těsto a vytvoříme obdélníkovou placku.

Mák rozložíme na připravené těsto a pomocí pečícího papíru začneme rolovat. Pak už můžeme

srolovat roládu rukama. Těsto, na kterém jsou již přilepené oříšky, se nám na ruce nelepí.

Hotovou roládu dáme do lednice uležet asi na hodinu až dvě.

Roláda je hotová a můžeme podávat.

Maková nádivka:

Umeleme mák, přidáme banán nebo povidla a promixujeme na jemno, je-li konzistence hodně tuhá, můžeme

přidat trochu vody (nejlépe tu z rozinek  ⃰). Do takto připravené nádivky přidáme předem namočené scezené rozinky  ⃰. Namažeme na těsto a srolujeme.