REBARBORA
Existuje letní (tj.u nás pěstovaná) a rychlená (pěstuje se v anglii už od 18.stol).
Rychlená rebarbora – je unikátní v tom, že má v sobě koncetraci těch nejlepších látek, které my potřebujeme z té rebarbory získat. Je to tím, že dva roky je vystavena slunci, nepřízni počasí ale i mrazu na polích. Pak se v listopadu přenese do zvláštních stanů a tam roste skoro po tmě. V té tmě jak se pěstuje, se rebarbora tak urputně snaží, že z těch kořenů vysaje do těch stonků to nejlepší.
Rebarbora je rostlina opravdu zvláštní a musí se s ní umět zacházet. Je zásobárnou kyseliny šťavelové, která je důležitá pro fyziologické funkce těla. Ve větším množství je ale škodlivá, a proto bychom měli rebarboru konzumovat v omezeném množství, a to na konci června. Rebarbora zbavuje tělo škodlivin, podporuje činnost střev, a je pomocníkem v boji s nadváhou, protože váže tuky. Měli by se jí ale vyhnout lidé, kteří mají problémy s ledvinami a močovým měchýřem. Kyselina šťavelová totiž může způsobit tvorbu ledvinových nebo močových kaménků. Přesto je rebarbora rostlinou, která našemu zdraví výrazně prospěje. Je zdrojem antioxidantů, obsahuje spoustu minerálů a vitamínů především vitam.C. Sušený kořen se v malém doporučuje proti průjmu, ve větším naopak pomáhá při zácpě.
Jsou nějaké zásady když pracujeme s rebarborou?
- u rebarbory používejte vždy jen řapíky, listy vyhoďte.
- je nutná tepelná úprava, ale nevařit ji příliš dlouho. Můžeme ji upéct, uvařit.
- samozřejmě vyžaduje cukr, protože má svou unikátní kyselou chuť, ale proto je právě tak ceněná
Co z ní můžeme připravit?
- Limonádu
- Připrava koláču na různé způsoby
- Kompot (krambl)- zapečená rebarbora, přidává se skořice nebo badyán, hnědý cukr, trochu másla, trochu mouky, citronu, na to se dáji nasekané oříšky a zapeče se to – takže je to spíš takový dezert
- rebarborový džem
- hodí se jako příloha když ji trochu podusíme
- zkaramelizovanou rebarboru si můžeme přidat na kaši