300 g čočky
sůl, 1 bobkový list
200 g žampinoů
2 šalotky
150 g vlašských ořechů
2 lžíce rostl. oleje
2 stroužky česneku
1/2 hrsti čerstvého tymiánu
čerstvě mletý pepř
1 citron
Čočku propláchněte a namočte na 2 hod. do vody. Sceďte a v nové osolené vodě s bobkovým vařte doměkka 30 min. Šalotku nakrájejte nadrobno a žampiony na plátky. Na pánvi opražte nasucho ořechy, dejte je stranou. Šalotku orestujte do zlatova, přidejte česnek, tymián a žampiony. Osolte, opepřete a smažte dokud se z žampionů neodpaří voda. Dvě lžíce čočky dejte stranou a zbytek přimíchejte k žampionům. V mixéru rozmixujte ořechy, přidejte čočkovou směs s žampiony, vodu, šťávu z citronu a rozmixujte dohladka.