Veganská vánočka – mazanec

  • 300 ml sojového (pohankového) mléka
  • 100 g rozpuštěného rost.másla např. Alsan
  • 3 lžíce třtinového cukru  (v pekárně dáme nahoru ke droždí)
  • 2 lžíce vanilkového cukru nebo trochu vanil. Extraktu
  • 1 lžička soli (pokud připravujeme těsto v pekárně, dáme sůl do mléka)
  • 500 g celozrnné špaldové mouky – hrubší nebo polohrubá
  • 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí (asi 12g)
  • Sušené ovoce – datle, brusinky, jablka, ryngle, mirabelky, rozinky, meruňky,…   – rozmixované na menší kousky
  • Vlašské ořechy, mandle – nasekané
  • Ořechy nebo slunečnicová semínka na posypání.

Těsto rozdělíme na 2 díly a ty pak každý na 4 díly. Zapleteme copy z 5 a 3 dílků, dáme na sebe na plech s pečícím papírem a necháme při 45°C / nebo volně cca 50 minut kynout. Pak pomaslujeme soj. mlékem s troškou třtinového cukru, ozdobíme nakráj. mandlemi, ořechy nebo slunečnicovými semínky a pečeme v horkovzdušné troubě při cca 170-160°C / cca 35 – 45 minut.