- 7dkg droždí
- 500 ml sojového mléka
- 13 dkg třtinového cukru
- 1kg mouky – 60 dkg špaldové celozrnné jemně mleté, 40 dkg polohr. mouky
nebo 60 dkg špaldové celozrnné jemně mleté, 20 dkg celozrnné pšeničné, 20 dkg
polohrubé obyč. (poměr hladké a polohrubé mouky by měl být přibližně zachován
v poměru 1:1, ale můžete volit různé kombinace podle toho jak to máte rádi)
- 3 žloutky
- 13,5 dkg slunečnicového oleje
- 2 lžičky soli
- citronová kůra
- 3/4 hrnku rozinek
- 12 datlí nasekáme na menší kousky
- ořechy, mandle, brusinky, kandované ovoce,vanilkový extrakt/vanilkový cukr
- cca 15 zrníček anýzu
- bílek na potření
- slunečnicová semínka na posypání
Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Přidáme 50 dkg špaldové
mouky a necháme asi 1/2 hod. kynout. Přimícháme další suroviny a necháme kynout
přibližně 1 hodinu. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na půl a každou část na 7(8) kousků.
Upleteme vánočku, spodní části z více pramenů, horní ze 3 pramenů. Necháme ještě asi
30 minut kynout. Vánočku potřeme bílkem a posypeme slunečnicovými semínky. Pečeme
v rozehřáté (200 °C) horkovzdušné troubě při 180 °C 15 min., potom snížíme teplotu na
160 °C a pečeme asi 25 min.