- Náplň:
- 400g listového špenátu
- 4 hrsti kukuřice
- 1 větší cibule
- 200-300g tofu (natural nebo bylinkové)
- šťáva z půlky citronu
- půl lžičky černé soli
- 2 stroužky česneku
- 100ml vody nebo (rostlinného) mléka
Těsto:
- 250g celozrnné špaldy
- 100ml vody
- 100ml oleje
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- sůl
Suroviny na těsto smícháme a necháme hodinu odpočívat v ledničce. Mezi tím si cibuli nakrájíme
nadrobno a orestujeme ji. Přidáme k ní (mražený) špenát a kukuřici a dusíme do změknutí. Osolíme
dle chuti. Tofu si rozmixujeme dohladka s citronovou šťávou, černou solí a česnekem. Smícháme
se špenátovou směsí.
Vychlazené těsto vtlačíme do koláčové formy (necháme zvýšené okraje) a naplníme špenátovou
směsí po okraje. Dáme péct do trouby na 180 stupňů a 35 minut.Poznámka:
V případě, že chceme koláč opravdu křehký a křupavý, tak, jak má originální quiche být, použijeme
místo obyčejného oleje 200g kokosového oleje bez vůně, nebo v případě méně zdravé varianty
máslo a vody dáme asi jen 70ml tak, aby se s těstem dobře pracovalo.