Koprová polévka

  • 2 cukety (500 g)
  • 2 střední cibule
  • 4 brambory
  • 50 g jáhel
  • 4 lžíce panenského bio olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • cca 700 ml vody
  • 3 kuličky černého pepře
  • ovesná smetana asi 100ml (nemusí být)
  • 1 hrst čerstvého kopru
  • opečené tofu na kostičky/vajíčko

    Cukety, cibule a brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Jáhly opereme v teplé vodě a necháme okapat v cedníku. V hrnci rozehřejeme olej a vsypeme zeleninu, osolíme a opékáme ji na mírném stupni zhruba 5–10 minut. Přidáme jáhly a opékáme je 2 minuty. Zalijeme horkou vodou, přidáme černý pepř a vaříme 15–20 minut, až zelenina a jáhly změknou. Rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Dochutíme smetanou, solí, pepřem a najemno nasekaným koprem. Promícháme a podáváme s kostičkami opečeného tofu.