Rustikální jablečný koláč

RUSTIKÁLNÍ  JABLEČNÝ  KOLÁČ

100 g  hl. špaldové mouky                                       Náplň:   1200 g  jablek nakr. na kostičky
250 g  celozrnné špaldové mouky                                         šťáva z 1 citrónu
2 lžičky třtin. cukru moučka                                                     3 lžíce rozmixovaných namoč. datlí (i méně)
1 lžička soli                                                                                   2 lžičky skořice
120 g rozpuštěného kokos. tuku                                            1 lžíce zdrav. tuku (kokosový olej)
1/2 hrnku stud. vody                                                                  trochu vody ˇ+ 2 lžičky kuk. škrobu nebo pudinku
                                                                                                          trochu vanilkového. extraktu, pasty nebo vanilky
                                                                                                         2 hrsti nasek. vl. ořechů
                                                                                                         agávový sirup
Vypracujeme těsto a necháme 45 min. odpočívat v lednici. Nachystáme si 2 plechy s pečícím papírem. Těsto rozpůlíme a vyválíme na peč. papíru do kulatého tvaru. Smícháme jablka, tuk, šťávu z citr., skořici, van. cukr a dáme vařit. Jakmile začnou jablka vřít, přilejeme rozmíchaný puding v trošce vody a 1/2 min. povaříme. Nalejeme na nachystaná těsta, okraje necháváme volné na otočení. Jablka posypeme ořechy, okraje zahneme nahoru. Pečeme na 180 stupňů. Po upečení poléváme agávovým sirupem.