RUSTIKÁLNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
100 g hl. špaldové mouky Náplň: 1200 g jablek nakr. na kostičky
250 g celozrnné špaldové mouky šťáva z 1 citrónu
2 lžičky třtin. cukru moučka 3 lžíce rozmixovaných namoč. datlí (i méně)
1 lžička soli 2 lžičky skořice
120 g rozpuštěného kokos. tuku 1 lžíce zdrav. tuku (kokosový olej)
1/2 hrnku stud. vody trochu vody ˇ+ 2 lžičky kuk. škrobu nebo pudinku
trochu vanilkového. extraktu, pasty nebo vanilky
2 hrsti nasek. vl. ořechů
agávový sirup
Vypracujeme těsto a necháme 45 min. odpočívat v lednici. Nachystáme si 2 plechy s pečícím papírem. Těsto rozpůlíme a vyválíme na peč. papíru do kulatého tvaru. Smícháme jablka, tuk, šťávu z citr., skořici, van. cukr a dáme vařit. Jakmile začnou jablka vřít, přilejeme rozmíchaný puding v trošce vody a 1/2 min. povaříme. Nalejeme na nachystaná těsta, okraje necháváme volné na otočení. Jablka posypeme ořechy, okraje zahneme nahoru. Pečeme na 180 stupňů. Po upečení poléváme agávovým sirupem.