Špenátový quiche

  •  Náplň:
    • 400g listového špenátu 
    • 4 hrsti kukuřice
    • 1 větší cibule
    • 200-300g tofu (natural nebo bylinkové)
    • šťáva z půlky citronu
    • půl lžičky černé soli
    • 2 stroužky česneku
    • 100ml vody nebo (rostlinného) mléka

    Těsto:

    • 250g celozrnné špaldy
    • 100ml vody
    • 100ml oleje
    • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
    • sůl

    Suroviny na těsto smícháme a necháme hodinu odpočívat v ledničce. Mezi tím si cibuli nakrájíme
    nadrobno a orestujeme ji. Přidáme k ní (mražený) špenát a kukuřici a dusíme do změknutí. Osolíme
    dle chuti. Tofu si rozmixujeme dohladka s citronovou šťávou, černou solí a česnekem. Smícháme
    se špenátovou směsí.
    Vychlazené těsto vtlačíme do koláčové formy (necháme zvýšené okraje) a naplníme špenátovou
    směsí po okraje. Dáme péct do trouby na 180 stupňů a 35 minut.

    Poznámka:
    V případě, že chceme koláč opravdu křehký a křupavý, tak, jak má originální quiche být, použijeme
    místo obyčejného oleje 200g kokosového oleje bez vůně, nebo v případě méně zdravé varianty
    máslo a vody dáme asi jen 70ml tak, aby se s těstem dobře pracovalo.