Náplň:
- 500g brokolice
- 250-300g žampionů
- 1 větší cibule
- 1 uzené tofu
- 300ml sójové smetany
- půl lžičky černé soli
- 3 lžíce hrašky (nebo cizrnové mouky)
- Vegeta dle chuti
Těsto:
- 250g celozrnné špaldy
- 100ml vody
- 100ml oleje
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- Sůl
Suroviny na těsto smícháme a necháme hodinu odpočívat v ledničce. Brokolici si rozebereme na
malé růžičky a 5 minut povaříme ve vodě. Mezi tím si cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme ji.
Přidáme k ní nahrubo nastrouhané uzené tofu a nakrájené žampiony a restujeme do změknutí
žampionů. Poté smícháme s předvařenou brokolicí. Zvlášť smícháme smetanu, hrašku, černou sůl
a vegetu.
Vychlazené těsto vtlačíme do koláčové formy (necháme zvýšené okraje) a naplníme směsí po okraje.
Zalijeme připraveným těstíčkem a dáme péct do trouby na 180 stupňů a 35 minut.
Poznámka:
V případě, že chceme koláč opravdu křehký a křupavý, tak, jak má originální quiche být, použijeme
místo obyčejného oleje 200g kokosového oleje bez vůně, nebo v případě méně zdravé varianty
máslo. Náplň si můžeme udělat z jakékoli kombinace zeleniny, která nás napadne.