Brokolicový quiche

    Náplň:

  • 500g brokolice 
  • 250-300g žampionů
  • 1 větší cibule
  • 1 uzené tofu
  • 300ml sójové smetany
  • půl lžičky černé soli
  • 3 lžíce hrašky (nebo cizrnové mouky)
  • Vegeta dle chuti

Těsto:

  • 250g celozrnné špaldy
  • 100ml vody
  • 100ml oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • Sůl

Suroviny na těsto smícháme a necháme hodinu odpočívat v ledničce. Brokolici si rozebereme na
malé růžičky a 5 minut povaříme ve vodě. Mezi tím si cibuli nakrájíme na měsíčky a orestujeme ji.
Přidáme k ní nahrubo nastrouhané uzené tofu a nakrájené žampiony a restujeme do změknutí
žampionů. Poté smícháme s předvařenou brokolicí. Zvlášť smícháme smetanu, hrašku, černou sůl
a vegetu.
Vychlazené těsto vtlačíme do koláčové formy (necháme zvýšené okraje) a naplníme směsí po okraje.
Zalijeme připraveným těstíčkem a dáme péct do trouby na 180 stupňů a 35 minut.

Poznámka:
V případě, že chceme koláč opravdu křehký a křupavý, tak, jak má originální quiche být, použijeme
místo obyčejného oleje 200g kokosového oleje bez vůně, nebo v případě méně zdravé varianty
máslo. Náplň si můžeme udělat z jakékoli kombinace zeleniny, která nás napadne.