hrnek o obsahu 250 ml
- 2 hrnky ovesných vloček
- 1 hrnek ořechů – mandle, vlašské ořechy apod.
- 1 hrnek semínek – slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová
- 1 hrnek sušeného ovoce – švestky, meruňky, rozinky, apod.
- 1 ks banánu
- 2 špetky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 60 g medu
- 120 ml jablečného pyré – nebo 60 ml řepkového oleje (slunečnicového)
Vločky, nahrubo nasekané ořechy a semínka (kromě těch lněných) vsypte na plech
vyložený pečicím papírem a nechte v troubě vyhřáté na 170°C 10 minut opražit –
lehce zezlátnou a budou mít lepší chuť.
Mezitím nasekejte na menší kousky sušené ovoce a rozmixujte banán.
V míse pak smíchejte vše dohromady: opražené vločky, ořechy, semínka včetně lněných
sušené ovoce, banán, sůl, skořici, med i pyré.
Plech vyložte pečicím papírem (je možné použít původní, na kterém jste pražili vločky
s ořechy) a směs na něj rozprostřete do asi 8 milimetrové výšky.
Rukama co nejvíce utlačte, aby se k sobě suroviny pěkně přilepily, a pečte při 150 °C
přibližně 30 minut.
Vychladlé nakrájejte na tyčinky, které uchovávejte v uzavřené dóze, aby nenavlhly.