Ingredience:
- 250g hladké mouky
- 250g špaldové celozrnné mouky
- 240ml rostlinného mléka
- 100ml oleje
- 1/2 balíčku sušeného droždí
- špetka soli
- volitelné: špetka vanilky, lžička bio citronové kůry,
- lžíce vanilkové hrašky místo vejce (není nutné)
Náplň:
200g máku
250g datlového pyré (nebo povidel, pokud máte bez cukru, případně můžete místo
datlí namočit švestky a budete mít švestkové pyré-čerstvá povidla)
Všechny ingredience smícháme v nelepivé těsto. Případně přidáváme mouku nebo vodu. Poprášíme moukou a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si nachystáme náplň. Mák pomeleme. Předem namočené datle pomixujeme
na hladké pyré s trochou vody, ve které datle byly namočené. Smícháme s pomletým
mákem. Případně si můžete ještě nachystat jinou náplň (zavařeninu, povidla, tofu tvaroh).
Vykynuté těsto rozválíme asi na 1cm tloušťku. Rozdělíme na čtverce cca 5x5cm.
Naplníme vrchovatou lžící makové (či jiné) náplně, zabalíme a vkládáme do olejem
vymazeného pekáčku spojem dolů. Necháváme mezi sebou mezery a nakonec všechny
z každé strany potřeme olejem. Necháme ještě 20 minut kynout. Vložíme do vyhřáté
trouby na 200 stupňů a pečeme 10 minut. Poté snížíme na 180 a pečeme dalších asi
15 minut. Až začnou na povrchu zlátnout vypneme.