Domácí kváskový chléb

  • 30 dkg žitné mouky celozrnné
  • 40 dkg celozrnné špaldové
  • 20 dkg hladké mouky
  • kvásek, vlažná voda (nejlépe vychlazená převařená)
  • 1 a čtvrť polévkové lžíce soli
  • semínka: len, chia, dyňové..(co máte rádi)
  • 2 polévkové lžíce kmínu

Do mísy dáme 20 dkg žitné mouky, kvásek a 350 ml vody – vodu přiléváme podle potřeby tak, aby to mělo kašovitou konzistenci. Zamícháme a necháme přikryté utěrkou asi 6 – 8 hod.

Po prokvašení odebereme kvásek pro příští pečení-asi 5 polévkových lžic dáme do sklenice, přikryjeme a uložíme do lednice.

Ke kvásku v míse přidáme ostatní suroviny, 300 ml vlažné vody (nejlépe vychlazené převařené )a zaděláme těsto. Vznikne lepivé polotuhé těsto. Těsto dáme do předem vymazané formy a necháme kynout při pokojové teplotě 4-6 hod. – POZOR hlídejte, nesmí překynout.

Po vykynutí pečeme v elektrické troubě (dávám do studené trouby) na spodní ohřev při 230°C na 30 min. Potom ještě 40 min. na spodní i vrchní ohřev na 200°C