Jarní pampelišková kůra

Na jaře máme několik možností, jak dostat do kondice naše játra a ledviny, zkrátka povzbudit naši látkovou výměnu a tím ozdravit celý organismus. Jednou z nich je odvar z celé pampelišky, kterou vyrýpneme i s kořenem, opereme, nakrájíme a vložíme do konvičky se studenou vodou. Přivedeme k varu, krátce povaříme a necháme ještě krátce vyluhovat. Na 1 l nám stačí dvě statné pampelišky.

Proč jíst pampeliškové stvoly?

Pokud si chcete na jaře pročistit játra, ledviny i žlučník, jezte denně 5–10 pampeliškových stvolů po dobu 3 týdnů. Tuhle jednoduchou metodu doporučovala slavná bylinkářka Maria Treben. Měly by ji jíst hlavně cukrovkáři ale i ti kteří si chtějí pročistit játra, žlučník nebo močové cesty. Pampeliškové stvoly jsou vhodné i pro diabetiky – snižují totiž hladinu cukru v krvi.